Hoppa till innehållet

Frågor och svar om Sommarboken

Sommarboken är ett läsfrämjande biblioteksprojekt som vill uppmuntra lustfylld läsning under sommaren! Här kan du som bibliotekarie få mer information om syftet med Sommarboken och hur ditt bibliotek kan delta.

Tanken med Sommarboken är att vara ett koncept som ger skjuts åt och en möjlighet för biblioteken att göra det enklare att dra i gång aktiviteter kopplat till lustläsning och på så sätt locka fler barn till berättelser av olika slag. Sommarbokens fokus är lustläsning som inte är bunden till någon prestation. 

Frågor och svar till besökaren

Frågor och svar till biblioteken

Historien bakom Sommarboksprojektet

Gruppbild med färgglada figurer med en blå himmel bakom.
Illustration: Ellinor Richey

2012 startade Sommarboken som ett pilotprojekt på fem folkbibliotek i Västra Götalandsregionen med syftet att erbjuda ny inspiration och centralt producerat kampanjmaterial och en inspirationsbank kring hur man skulle kunna arbeta med och utveckla det arbete som gjordes för barns läsfrämjande under sommaren.

Från och med 2017 driver Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen projektet Sommarboken i egen regi. Sommaren 2021 medverkade bibliotek/filialer från hela Sverige och nådde minst 16 000 barn.

Mer om Sommarboken