Hoppa till innehållet
Två bokomslag från bokserien Handbok för superhjältar "Del 2: Röda masken" och "Del 3: Ensam" av Elias Våhlund.
Illustration: Agnes Våhlund/Rabén & Sjögren

Lär känna bokfiguren "Handbok för superhjältar"-Lisa

Handbok för superhjältar-Lisa har inte mycket tid att prata för hon är ständigt ute på farliga uppdrag. Men när vi fick chansen att prata med henne passade vi även på att ställa de frågor som ni läsare ville veta.

Tack Elias, Tyra, Alice, Betty och Sonja för era frågor!

Hej Lisa! Vilket är ditt favoritgodis?

- Bilar! Jag är jättebra på att gissa rätt färg på dem även om jag inte ser dem. Jag kan till och med känna vilken färg det är om jag får två olika i munnen utan att titta.

Om du inte hade dina hamstrar – vilket husdjur skulle du helst vilja ha då?

- En stor örn. Då skulle den kunna flyga ut tillsammans med mig. Och sen kunde jag göra en mask till örnen så att ingen skulle känna igen honom.

Fråga från Elias, 7 år: Skulle jag också kunna flyga? Jag fattar inte det där med tung luft …

- Ja, om du övar tillräckligt mycket så skulle du kunna flyga. Men det tar lång tid. En del kanske måste öva flera år. Fast för Max tog det bara fem minuter.

Tror du det finns fler handböcker för superhjältar på andra bibliotek eller är ditt exemplar det enda i hela världen?

- Väldigt bra fråga! Jag vet inte. Det hade ju varit bra om det fanns fler äkta handböcker. Då skulle det ju kunna finnas fler superhjältar i massa olika städer. Jag tror att varje stad skulle behöva ha en egen superhjälte. Fast det hade varit synd om nån skurk fick tag på handboken. Då skulle ju han kunna bli en superskurk. Fast jag vet inte hur många skurkar som lånar böcker på biblioteket.

Fråga från Tyra, 9 år: Vad är det bästa med att vara superhjälte?

- Att jag kan puffa nästan precis vart jag vill. Det är väldigt bra om man försover sig och håller på att komma försent till skolan. Då puffar man sig bara dit. Fast sen måste man ju byta om till vanliga kläder innan man går in i klassrummet. Det är väldigt bra att kunna flyga också. Det är nog min favoritsuperkraft.

Fråga från Alice, 7 år: Hur kunde du bli så snabb? Finns det en superkraft för snabbhet eller är det bara övning som gäller?

- Ja, det finns en superkraft som heter supersnabbhet. Det går såklart att träna på den. Det är en ganska svår superkraft. Men du kan alltid börja att träna på superbra reflexer. Det är en superkraft som gör att du blir väldigt snabb på att röra dig direkt. Då kan du fånga flugor med bara handen. Eller fånga ett glas som håller på att falla i golvet.

Fråga från Betty, 9 år och Sonja, 5 år: Hur känns det att bli mobbad?

- Nu är jag inte mobbad längre. Men när jag var det kändes det jättejobbigt. Då kändes det som att det aldrig skulle ta slut. Nu har jag fått höra från andra barn och vuxna att det är bättre att säga till någon om man blir mobbad. Man kan prata med sin mamma eller pappa eller mormor till exempel. Eller så kan man prata med en lärare. Det som är bra med det är att då kan de hjälpa dig att se till så de slutar att mobba dig.

Sista frågan kommer också från Betty och Sonja: Hur känns det att flyga?

- Det känns superbra. Det känns lite som när du cyklar riktigt snabbt och vinden blåser i håret. Fast det är mycket högre upp såklart. I början är det lite läskigt när man flyger riktigt högt upp. Men efter ett tag vänjer man sig. Då är det bara superkul.

Stort tack till författaren Elias Våhlund och illustratören Agnes Våhlund som hjälpte till med svaren.

Text: Barnens bibliotek, mars 2020.

Lär dig träna upp supersnabbhet!

  • Sätt dig på knäna. Försök att komma upp till stående så snabbt du bara kan.

  • Prova sen att sitta på knäna och snabbt hoppa upp.

  • Prova till sist att sitta på knäna och hoppa upp och vända dig i luften, så att du kan se bakom dig. Om du kan detta kommer aldrig någon att kunna smyga sig på dig igen!

Fakta om Lisa

Två bokomslag från bokserien Handbok för superhjältar "Del 2: Röda masken" och "Del 3: Ensam" av Elias Våhlund.
Illustration: Agnes Våhlund/Rabén & Sjögren

Född: För tio år sen.

Bor: Rosenhill.

Familj: Min mamma och mormor. Fast nu bor jag hos mormor eftersom mamma jobbar i ett annat land.

Läs mer om bokskaparna