Hoppa till innehållet

Agnes Våhlund

Agnes Våhlund har rött halvlångt hår kammat i en snedbena. Hon ler lite och tittar in i kameran.
Foto: Privat
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1985 i Warszawa i Polen.
Genre:
Humor, vänskap, spänning, fantasy, deckare.
Mest känd för:
Bokserien "Handbok för superhjältar".

Från mobbad till superhjälte. Lisa från "Handbok för superhjältar" har blivit en älskad karaktär och Agnes är den som ritar hjältinnan med den röda masken.

Agnes är född i Polens huvudstad Warszawa. Så länge som hon kan komma ihåg har hon ritat och pysslat. När hon var liten kunde hennes mamma ge henne pennor och papper och hon kunde sysselsätta sig länge. Så småningom upptäckte hon serietidningar och blev inspirerad att teckna i den stilen.

En lyckad kombination

När Agnes blev äldre arbetade hon bland annat som grafisk formgivare. Det innebär att man jobbar med att hur bilder, färger och texter ska se ut på exempelvis en förpackning eller i en broschyr.

Tillsammans med sin man Elias Våhlund kom hon på idén till bokserien "Handbok för superhjältar". När Elias dotter kom hem från skolan och berättade att hon blev mobbad ville de skapa en berättelse om mobbing och om att känna sig utanför. Den första boken i serien "Handbok för superhjältar" kom ut 2017 och den blev en succé. Det visade sig att Agnes häftiga bilder tillsammans med Elias berättelse var en lyckad kombination.

Har fler berättelser

Idag har det kommit ut många delar i bokserien och böckerna har hittills sålts i över 150 000 exemplar. Agnes och Elias fick också ta emot priset Årets barndeckare 2018 för två av böckerna i serien, Del 2: "Röda masken" och "Handbok för Superhjältar Del 3: Ensam".

Agnes och Elias satsar på att skapa många fler delar i serien "Handbok för superhjältar" och de har även andra berättelser de hoppas kunna ge ut som böcker i framtiden. Agnes är bosatt på Lidingö utanför Stockholm, tillsammans med sin familj.

Text: Barnens bibliotek, april 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2020, Agnes och Elias Våhlunds hemsida: www.handbokforsuperhjaltar.se, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Agnes har ritat "Handbok för superhjältar" digitalt? Hon har alltså ritat på datorn istället för med penna och papper.

  • Agnes älskar serietidningar. Hon gillar allt från amerikanska till japanska och kallar sig själv en riktig nörd.

  • Både Agnes och Elias var med och bestämde hur Lisa skulle se ut. Elias ville att hon skulle ha en röd pyjamas med huva medan Agnes lade till ett bälte och röda stövlar.