Hoppa till innehållet

Elias Våhlund

Elias Våhlund har svart tröja och skinnjacka. Han hoppar upp i luften, bakom honom syns hus och en lyktstolpe.
Foto: Privat
  • Författare
Född:
1973 i Arvika.
Genre:
Humor, vänskap, spänning, fantasy, deckare, äventyr.
Mest känd för:
Bokserien "Handbok för superhjältar".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Om du kör fast i skrivandet kan du ta en promenad. Det bästa är att göra något där man rör på sig och får lite luft. Det ger ny energi!

Bokserien "Handbok för superhjältar" har tagit många unga läsare med storm. Serien handlar om spännande äventyr, men också om att vara mobbad och känna sig utanför. 

Elias är född och uppvuxen i Arvika i Värmland. Innan han började skriva böcker gjorde han många andra spännande saker. Han har bland annat gått en teaterutbildning, studerat på cirkusskola i Frankrike och arbetat som cirkusartist.

Ville skapa en berättelse om mobbing

Idén till "Handbok för superhjältar" kom när hans nioåriga dotter kom hem och berättade att hon blev mobbad i skolan. Elias började fundera på att skapa en berättelse om mobbing som skulle vara så spännande att alla ville läsa den. Han ville också att historien skulle göra att man ville diskutera mobbing i skolan.

Tillsammans med sin fru, illustratören Agnes Våhlund, skrev han den första boken i bokserien "Handbok för superhjältar". Den kom ut 2017 och blev en succé. Året därpå kom två böcker till i serien, Del 2 "Röda masken" och Del 3 "Ensam". För de böckerna fick Elias och Agnes Våhlund ta emot priset Årets barnboksdeckare 2018.

Läsaren får följa Lisas resa

Flera delar i serien om superhjälten Röda masken har kommit ut. Bakom masken finns huvudpersonen Lisa, som blir superhjälte efter att hon hittat en handbok på biblioteket. Lisa är också mobbad i skolan och känner sig utanför. I böckerna får läsaren följa Lisas äventyr som superhjälte, men också Lisas resa mot att stå upp för sig själv.

Förutom att skriva böcker jobbar Elias som regissör, manusförfattare, skådespelare, stuntman, lärare och skivbolagsdirektör. Han och hans familj är bosatta på Lidingö utanför Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, april 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2018, Elias och Agnes Våhlunds hemsida: www.handbokforsuperhjaltar.se, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Det roligaste med att skriva är att man får tillbringa tid i sin fantasivärld tycker Elias. "Det är som att leka med dockor i ett dockhus", säger han.

  • Elias bästa läsminne är när han hade en lärare som läste högt. ”Jag tror att jag tyckte om det så mycket för på alla andra lektioner skulle jag prestera. Men här kunde jag bara sitta, svepas bort och upptäcka nya världar”, säger han.

  • Elias har startat och drivit en cirkusutbildning. Han har även startat en utbildning i stunt, alltså för dem som utför de farliga delarna på exempelvis en filminspelning.