Hoppa till innehållet
Sverigefinska flaggan med vit bakgrund och ett blå-gult kors.
Illustration: Andreas Ali Jonasson

Fakta om finska och sverigefinnar

Det finska språket har talats i Sverige under en väldigt lång tid. Det beror på att Sverige och Finland har haft utbyte med varandra under flera hundra år.   

Sverige och Finland var samma land i 600 år, fram till 1809. Därför har människor från Finland kommit till Sverige i omgångar och av olika anledningar. Om du är sverigefinne kan dina släktingar ha kommit hit för att exempelvis arbeta här i Sverige, men också för att fly undan krig.  

Olika språkfamiljer

Det finska språket är svårt att förstå för den som bara kan svenska. Det beror på att de båda språken kommer från helt olika språkfamiljer. Du som kan finska har säkert lättare att förstå samiska, meänkieli eller estniska än vad en svensktalande person har. De språken tillhör nämligen samma ”familj” som finskan. 

Årets sverigefinne utses 

I dag bor det ungefär 700 000 personer med finsk bakgrund i Sverige. Av dem räknar man med att 200 000 – 250 000 kan det finska språket. I hela världen finns det ungefär fem miljoner människor som talar finska. Språket talas även i Australien och i Nordamerika, eftersom många finländare flyttade dit i början av 1900-talet.  

Den finska kulturen är stark i Sverige, det finns många föreningar som arbetar för att kultur och traditioner ska leva vidare. Det finska arvet finns bland annat i musikvärlden. Du vet väl att exempelvis Miriam Bryant, Markoolio och Markus Krunegård är sverigefinnar allihop? Varje år firas också sverigefinnarnas dag den 24 februari och årets sverigefinne utses en gång per år. 

Text: Barnens bibliotek, juli 2022. 

Källor: Nationalencyklopedin, Institutet för språk och folkminnen, Sametingets hemsida www.minoritet.se.

Ladda ned målarbild

Mönster av den Sverigefinska flaggan med ett kors i mitten.

Måla den Sverigefinska flagga! Du kan spara ned målarbilden till din dator och skriva ut den om du vill. Det gör du genom att klicka på knappen "Ladda ned" nedan.