Hoppa till innehållet
En mörk, gigantisk jätte med rött öga står stilla i en mörk skog. På ryggen klättrar en person uppför.

Fakta om jättar

Ett stort stenblock eller en stor grop kan vara ett tecken på att det bor en jätte i närheten. Många gånger är det faktiskt jättar som har format landskapet vi lever i.

Jättar finns över hela världen, inte bara i Sverige. Exempelvis berättas det om jättar i både Bibeln och Koranen. De kan vara både kvinnor och män och leva tillsammans eller för sig själva.

Gillar inte ljudet av kyrkklockor

I naturen kan vi se många bevis på att jättar har varit i farten. Ett stort ensamt stenblock i närheten av en kyrka kan betyda att en jätte har kastat det. Jättar tål nämligen inte att höra kyrkklockor. Man brukar kalla sådana stenblock för jättekast.

Om man hittar två stora gropar bredvid varandra kan det också tyda på att en jätte har varit där. Det är märken efter jättens rumpa, den har suttit där och naturen har format sig efter hens bakdel!

Jätten Ymers kropp blev världen

I den nordiska mytologin finns många jättar. Den mäktigaste är urtidsjätten Ymer. Han blev dödad av gudarna, som sedan använde Ymers döda kropp när de formade världen.

Det finns många berättelser om jättar och hur stora de verkligen kan vara. En gammal berättelse handlar om en jättegubbe som var på jakt. Han klagade på att han bara fick med sig en mus hem, men musen han hade fångat var i själva verket en björn.

Text: Barnens bibliotek, december 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Institutet för språk och folkminnen.

Visste du?

  • Enligt folktron är jättar ett folk som levde för länge sedan. En förklaring till varför man sällan ser dem idag är att de flydde landet när kristendomen kom.

  • Ordet jätte betyder storätare.

  • Jättar kan ha korta slagkraftiga namn. Finn, Tatte, Vrål och Boll är några exempel på namn på jättar.