Hoppa till innehållet
En åttaarmad ljusstake i guldfärg.
Foto: Johan Jepsson

Fakta om jiddisch och judar

Kan du prata jiddisch? Grattis – du är en av få som talar det i Sverige. Då gäller det att du tar hand om ditt språk och för det vidare.  

Jiddisch är ett judiskt språk och namnet jiddisch betyder judiska. Jiddisch har talats i Sverige sedan 1700-talet och själva språket är 1000 år gammalt. Jiddisch kom till när judar kom till Europa och språket blev en blandning av olika språk. I jiddisch finns inslag av bland annat hebreiska, ukrainska, och tyska.  

I dag bor det cirka 20.000-25.000 judar i Sverige. Av dem räknar man att ungefär 2000 kan prata jiddisch. Innan andra världskriget talades jiddisch av cirka 12 miljoner människor i världen. Under kriget dödades miljoner människor och i dag är det ungefär 4 miljoner som talar jiddisch.

Språket talas i judiska miljöer över hela världen, bland annat i Israel, USA, Frankrike och Ryssland. 

Det minsta minoritetsspråket 

Att vara jude innebär olika saker för olika människor. Många följer strikt de judiska traditionerna, medan vissa inte gör det. Den viktigaste judiska helgen är Shabbat. Den firas varje vecka från solnedgången på fredagskvällen till solnedgången på lördagen. Då ska man vila och bara ta det lugnt – inte exempelvis titta på TV eller surfa på nätet. En annan viktig dag är Förintelsens minnesdag den 27 januari. Då hedras offren som mördades under andra världskriget.  

Jiddisch är det minsta av minoritetsspråken i vårt land och det gäller att ta hand om och bevara det. Om du har en släkting som kan jiddisch – be hen lära dig, så att du kan föra språket vidare! 

Text: Barnens bibliotek, juli 2022. 

Källor: Nationalencyklopedin, Institutet för språk och folkminnen, Sametingets hemsida www.minoritet.se.