Jiddra, lattjo och jycke – svenskan har lånat många ord från romani chib. Det är ett språk som har många dialekter och som talas av flera miljoner människor.
Romani chib betyder ”det romska språket” och är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. Romska talas i många europeiska länder, bland annat i Norge, Finland och Tyskland. Om du är rom har du en väldigt gammal och rik kultur och dina rötter finns i Punjab i Indien. Man vet inte riktigt varför romerna lämnade Indien, men det kan ha varit för att fly undan krig och oroligheter.
Fick inte gå i skolan
De första romerna kom till Sverige på 1500-talet. Genom historien har det romska folket bemötts på ett mycket dåligt sätt. De har inte fått gå i skola, få sjukvård eller bo var de vill. Först på 1950-talet fick romer rättigheter i Sverige, såsom att gå i skola och ha rösträtt.
Många olika dialekter
Om du talar romska är du i gott sällskap, man beräknar att cirka 20 miljoner människor i världen talar romani chib. Däremot kan det bli lite klurigt att förstå varandra, det finns nämligen upp till 60 olika varianter eller dialekter av språket!
Man vet inte exakt hur många i Sverige som har romskt ursprung, det kan vara allt mellan 20 000-120 000 personer. Man räknar inte romer som ett folk, utan det är ett samlingsnamn för olika romska grupper som har olika kulturer och traditioner. Romer har inget eget land utan bor över hela världen. Gemensamt är ändå den romska flaggan, nationalsången och nationaldagen som firas den 8 april.