- Jag knyter an här till hur viktigt och skönt det är att ha ett stort utbud. Det gör det lättare dels att tillgodose de ofta mycket specifika krav på ämnen som barnen vill läsa om, dels att utmana eleverna med nya böcker och få dem att gå vidare i sin läsning, upptäcka nya saker. Att kunna leda dem vidare i sin läsning ställer krav på ett brett urval.
På Bredablickskolan har eleverna också behov av pekböcker och hårdpärm. Stadsbiblioteket har stora mängder av dem och det gemensamma bibliotekssystemet hjälper till att nyttja de böcker som finns samt att möta behoven bättre.
Biblioteket som demokratisk plats och en plats för det livslånga lärandet – för alla
Inom ramen för den anpassade grundskolan samverkar Maria med stadsbiblioteket i Eslöv.
- Eleverna är prioriterade, på många olika sätt. De är barn och unga, men de har också en funktionsnedsättning och många har dessutom ett annat modersmål än svenska. Flera är alltså nästan en trippelprioriterad grupp.
Maria är noggrann med att berätta för eleverna att de är en prioriterad grupp och att de kan ställa krav på bibliotek.
- Det är viktigt att föra fram och göra dem införstådda med det.
Maria har börjat med att säkerställa att eleverna har tillgång till Legimus. Ur ett livslångt perspektiv är detta den enskilt viktigaste tjänsten för dessa elever, menar hon.
- Legimus varar för livet och de kan få vidare stöttning kring denna tjänst på folkbiblioteket resten av livet.
Maria ser både folk- och skolbiblioteket som demokratiska platser som möjliggör det livslånga lärandet. Legimus är en del i att göra det möjligt för dessa elever.
En annan viktig del är att göra folkbiblioteket till en naturlig och välkomnande plats för dem, där de känner sig hemma och kan bygga goda relationer med bibliotekarierna. Maria är övertygad om att om en elev någon gång under sin skoltid har haft en god relation till en bibliotekarie, ökar förståelsen för att folkbiblioteket är en plats att vända sig till genom hela livet.
- Som skolbibliotekarie kan jag känna att jag har ett stort ansvar och en viktig roll att säkerställa att framför allt den här målgruppen blir bekanta med folkbiblioteket. Att de upplever att det är deras bibliotek. Jag inbillar mig att det är svårt för folkbiblioteken att komma i kontakt med de olika prioriterade grupperna. Därför är samverkan i den här frågan extra viktig.
Samverkan med Eslövs stadsbibliotek
Maria har under sin tid på Bredablickskolan byggt upp en fin kontakt med den ansvariga bibliotekarien för barn och unga med funktionsnedsättning på stadsbiblioteket i Eslöv. Målet är att alla grupper som vill ska kunna gå med Maria till folkbiblioteket minst en gång per termin.