Hoppa till innehållet
En person sitter med en dator och tittar på en sida på Barnens bibliotek med texten Pyssla ett Nevermoor-paraply

Så fungerar den nya webbplatsen

Välkommen till vår nya webbplats för Barnens bibliotek. Läs vår guide om vad du som besökare kan göra på sajten!

Våren 2024 lanserades vår nya sajt. Fokus under sajtutvecklingen har varit att förbättra navigation och tillgänglighet, ta fram nya interaktiva delar för barn, uppdatera bokkatalogen samt skapa tydliga separata ingångar för barn och vuxenmaterial. Ni som har besökt Barnens bibliotek tidigare kommer att känna igen er i innehållet, en del material har tagits bort av tillgänglighetsskäl och vissa funktioner har försvunnit, bland annat inloggningen, medan annat har tillkommit.

Allt innehåll som visas på sajtens sidor i menyn är riktat till barn och unga i mellanåldern. Material som i tonalitet och innehåll riktar sig till vuxna – bibliotekarier, skolpersonal och föräldrar - hittar du längst upp på sajten genom att klicka på den röda boken med texten “Vuxen”.

Vi kommer kontinuerligt att uppdatera sajten med nytt innehåll. En del utskrivbart material som tidigare har funnits på sajten är ännu inte upplagt men kommer att publiceras längre fram.

Här följer en guide om vad du som besökare kan göra på Barnens bibliotek.

Barn

Sidor och funktioner som riktar sig till barn.

Författare och illustratörer

Barnens bibliotek har i dagsläget närmare 200 korta och lättlästa faktatexter om författare och illustratörer. Dessa kommer att fyllas på efterhand. Barnen kan bland annat läsa om hur det kom sig att bokskaparna började skriva och illustrera barnböcker och varifrån de hämtar sina idéer.

Böcker

I vår bokkatalog kan barn och vuxna leta efter böcker. Du kan söka på bland annat ålder och intressen för att få en bra sökträff. I katalogen finns tiotusentals barn- och ungdomsböcker. Här kan man läsa mer om böckerna, författaren/illustratören samt se betyg och bokrecensioner som barn har skrivit. Det går även att se om boken finns på ditt bibliotek, främst i kommunerna i Västra Götalandsregionen men också i många andra delar av Sverige.

Skriva bokrecension

När barnen har sökt fram en bok i bokkatalogen finns möjlighet att sätta betyg på boken samt skriva en recension. Redaktionen på Barnens bibliotek går igenom alla recensioner innan publicering så det kan ta några dagar innan de dyker upp på sajten.

Ett barn i keps sitter framför en dator som visar startsidan på Barnens bibliotek.
Sajtens innehåll riktar sig till barn i mellanåldern. Foto: Lisa Ahlqvist

Boktips

Vi har samlat en massa roliga och spännande boktips efter intressen och ämnen. Klickar man på böckernas omslag hamnar man i boksöket och kan läsa mer om boken där.

Mina böcker

Spara dina favoritböcker! Vid varje bok som visas på sajten och i katalogen finns ett hjärta. Om hjärtat klickas i sparas den i “Mina böcker” som hittas i bokstapeln längst upp på sajten. De sparade böckerna går sedan att skriva ut eller kopiera som länk för den som vill ta med sig sin “önskelista” till exempelvis biblioteket.

Observera: Böckerna sparas i webbläsarens historik och försvinner när historiken rensas.

Pyssla

Under avdelningen Pyssla finns tydliga “steg för steg”-instruktioner för olika roliga pyssel. Materialen till pysslen är sådana som de flesta redan har hemma.

Quiz

Vi har digitala quiz på sajten. Perfekt för barn som vill testa sina kunskaper om till exempel Harry Potter, tecknade serier eller Morrigan Crow. Många av quizen finns också att ladda ner som frågepromenader.

Skriva

Under avdelningen Skriva finns inspiration för de barn som vill komma igång med skrivandet, bland annat har Sune-författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson en skrivarverkstad. Andra författare ger också skrivtips inom olika genrer.

Artiklar

På Barnens bibliotek finns en rad spännande och roliga artiklar. Artiklarna handlar om allt från hur översättare jobbar till vikten av källkritik. Vi har även intervjuat många författare om deras böcker!

Teman

Vi har många teman där olika typer av innehåll finns samlat, till exempel boktips, quiz, intressanta artiklar och pyssel kring ett specifikt ämne. Här finns bland annat temapaket om humor, gaming, Harry Potter, väsen och deckare.

På sajten finns också sidor och material som riktar sig till den vuxna målgruppen.
På sajten finns också sidor och material som riktar sig till den vuxna målgruppen.

Bibliotek, skola och föräldrar

Sidor och material som riktar sig till den vuxna målgruppen.

Ingång för vuxna

Nu hittar du i vårt sidhuvud en ingång för alla vuxna som vill ha information och inspiration med ett vuxet tilltal.

Artiklar

Barnens biblioteks främsta syfte är att verka som läs- och skrivfrämjare för barn. Webbplatsen innehåller därför en rad artiklar som ger tips och information till vuxna om bland annat högläsning, lättläst litteratur och hur man stöttar barn med dyslexi.

Material att skriva ut

Ett av Barnens biblioteks mest uppskattade innehåll är alla utskrifter vi erbjuder. Det finns bland annat affischer att skriva ut med boktips i olika genrer. Här hittar du också quiz med diplom, målarbilder, seriestrippar med mera. Allt material är gratis att ladda ner och får fritt användas i verksamheter som riktar sig till barn, till exempel bibliotek, skolor och fritidshem. Men självklart också av barnen själva på sin fritid.

Bokmärken

Bibliotek och skolor kan gratis beställa våra bokmärken.

Äppelhyllan

För dig som är bibliotekarie och vill veta mer om Äppelhyllan så finns en hel del information och goda råd på Barnens bibliotek. Vi tipsar om hur du kan komma i gång med din Äppelhylla och hur du kan skapa verksamhet kring den. Under rubriken Äppelhyllan kan du även läsa om Äppelhyllans historia.

Sommarboken

Sommarboken är ett läsfrämjande biblioteksprojekt som har pågått sedan 2012. Fokus ligger på att uppmuntra till lustfylld och kravlös läsning under sommaren och målgruppen är barn mellan 8 och 12 år. Om du vill veta mer om Sommarboken hittar du all information här.

Fakta om Barnens bibliotek

Barnens bibliotek är en läs-, skriv- och litteraturfrämjande sajt som har funnits sedan 1996. Sajten riktar sig främst till barn mellan 8 och 12 år men självklart är alla barn och unga välkomna att ta del av sajtens innehåll.

Syftet med sajten är att locka till intresse och kreativitet för läsning och skrivande samt att vara en kunskapsbank för inhämtande av information om barn- och ungdomsböcker och bokskapare.

På webbplatsen kan också vuxna, främst bibliotekarier, skolpersonal och föräldrar, ta del av inspiration, tips och kunskap som rör läsning. Vi har bland annat mycket material som är gratis att ladda ner och fritt att använda på bibliotek, i skolan eller i hemmen.

Text: Barnens bibliotek, mars 2024.

____ ____