Hoppa till innehållet

13 frågor till SPLEJ-författaren Torsten Bengtsson

Han har en tuff chef, älskar att skriva och läser gärna faktaböcker. Torsten Bengtsson har precis skrivit en ny SPLEJ-bok, men har också hunnit svara på frågor från eleverna i 3A och 3B på Hammarkullsskolan i Göteborg.

Hur fick du idén till SPLEJ-böckerna?

- Jag ville skriva en modern deckare med ett tänkvärt innehåll. Varje bok ska ha ett aktuellt ämne, ett mysterium som två killar och två tjejer ska hjälpas åt att lösa. Ibland blir det lite läskigt. Då tar de hjälp av poliskommissarie Lisa Rask. Killarna och tjejerna har dessutom en egen studio där de spelar in egna program som de sedan lägger ut på sin Youtube-kanal som heter SPLEJ, S – studio, P- Peo, L-Lollo, E-Ester och J-Jamal.

Hur kom du på namnet SPLEJ?

- Från början var arbetsnamnet på böckerna SPLAY, men det var redan upptaget så då blev det SPLEJ efter karaktärernas namn och namnet på deras Youtube-kanal.

Hur många böcker allt som allt har du skrivit?

- Jag har skrivit väldigt många böcker, tror att det är omkring 130 olika titlar.

Känns det bra att vara författare?

- För mig är det en dröm och ett sätt att leva. Jag skriver nästan varje dag. Tänk att jag får skriva om vad som helst och jag kan göra det när jag vill. Om noll är sämst och fem är bäst så är det en sexa!

Hur lång tid tar det att skriva en bok?

- Det beror helt på vilken sorts bok jag skriver. Är det en lite tunnare bok som till exempel böckerna i Erik-serien som är 18 sidor eller om det är en lärobok för skolan på 200 sidor. Det kan ta allt från några veckor till flera år.

Torsten Bengtsson tittar in i kameran, och har glasögon.
Torsten har en tuff chef. Hans namn är Torsten Bengtsson. Foto: Privat

Var dina föräldrar också författare?

- Nej, min pappa jobbade i en fabrik och min mamma i en skoaffär.

Var sitter du när du skriver?

- Jag har ett jättefint arbetsrum med skrivbord, bokhylla och skrivbordsstol. Men jag trivs inte där, känner mig instängd. Istället vandrar jag omkring med min dator. Ofta hamnar jag vid köksbordet eller i sängen. Ibland sätter jag mig på ett fik på stan med en kopp kaffe. Då har jag hörlurar med musik som stänger ute prat. När jag reser på författarbesök runt om i Sverige försöker jag åka tåg. Det är ett härligt ställe att sitta och skriva på.

Vem är din chef?

- Jag har en tuff chef med höga krav som heter Torsten Bengtsson.

Vilka slags böcker gillar du att läsa?

- Jag läser ofta faktaböcker för att läsa in mig på olika ämnen som jag sedan ska skriva om. Annars är jag alläsare, men jag gillar böcker som ligger nära verkligheten.

Har du husdjur?

- Jag funderar ofta på att skaffa hund, men jag reser för mycket. När jag var liten hade jag undulaterna Pelle och Putte.

Gillar du att spela fotboll?

- Jag älskar fotboll och har spelat i många år, men nu är jag för gammal att springa runt på en fotbollsplan. 

Gillar du pannkakor eller våfflor bäst?

- Jag säger våfflor, men då vill jag att de ska vara frasiga med en klick grädde och hallonsylt.

Kan nästa SPLEJ-bok handla om 3A och 3B på Hammarkullsskolan?

- Jag har varit på författarbesök på er fina skola flera gånger, så det skulle inte vara omöjligt. När man skriver är allt möjligt. Tänk på det när du själv skriver. Då blir du författaren. Prova själv så får du se! Då kan du skriva om din egen skola och dina kompisar.

Text: Jenny Björnulfsson, april 2021. Ett stort tack till alla treorna på Hammarkullsskolan, Göteborg som har hjälpt till med frågor till Torsten.

Läs mer om Torsten och deckare