Hoppa till innehållet

Torsten Bengtsson

Torsten har glasögon och ler in i kameran.
Foto: Privat
  • Författare
Född:
1956 i Landskrona, Skåne.
Genre:
Fakta, deckare, spänning, humor.
Mest känd för:
Bokserien Splej och bokserien om Erik.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Det viktigaste är att skriva och läsa mycket. Tro på det du gör och bry dig inte om lite stavfel och sådant, bara skriv och låt det flöda!

Deckarserien Splej är älskad av många. Torsten är författaren bakom Splej och han har lätt för att hitta på historier och är bra på att väcka läslust. 

Torsten är utbildad lärare och har arbetat som specialpedagog. När han berättade historier för sina elever tyckte de att berättelserna var så bra att han borde skriva ner dem. Den första boken som Torsten fick utgiven var "Bland hajar och andra äventyr" och den kom ut 2002.

Har bra fantasi

Idag är Torsten författare på heltid och han har skrivit nästan 100 böcker. Han har lätt för att hitta på berättelser och har en bra fantasi. Han säger själv att det kan bero på att han inte hade några syskon, utan fick hitta på lekar på egen hand när han var liten.

Torsten har skrivit en hel del bokserier, mest känd är serien Splej. Det är en deckare som har kommit ut i många delar och som handlar om några vänner som startar en nyhetskanal som heter Splej. Precis som många av Torstens böcker så är de skrivna på ett lätt språk som gör att många kan läsa dem.

Vill stå på den svages sida

Förutom Splej har han skrivit en serie skämtsamma böcker om lågstadiekillen Erik. Hittills har det blivit över 20 böcker om Erik. Torsten har också skrivit faktaböcker för barn och ungdomsböcker.

Hans största inspirationskälla är att han vill stå på den svages sida. Flera av hans böcker handlar om mobbing, något han har sett mycket av i sitt jobb som lärare. Bland det roligaste med att vara författare tycker han är att han kan påverka genom att berätta en historia. När han inte skriver gör han författarbesök på skolor och håller skrivarkurser för elever.

Torsten är bosatt i Glumslöv i Skåne.

Text: Barnens bibliotek, februari 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Nypon förlag, Torstens egen hemsida: www.torstenbengtsson.se.

Visste du?

  • Torstens favoritplats är hans soffa. ”När jag skriver behöver jag ofta lösa problem. Då lägger jag mig på soffan och tänker”.

  • En av Torstens favoritböcker från sin egen barndom är "Pojken med guldbyxorna" av Max Lundgren.

  • När Torsten inte skriver tycker han om att träna och att lyssna på musik.