Hoppa till innehållet

Astrid Lindgren

Astrid tittar in i kameran. Hon har vitt hår, kavaj och vit skjorta.
Foto: Pressbild Nordstedt
  • Författare
Född:
1907 i Vimmerby, Småland.
Genre:
Fantasy, sagor, spänning och mycket mer.
Mest känd för:
Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Madicken, Karlsson på taket och många fler.

Både barn och vuxna tycker om att läsa Astrid Lindgren. Hennes berättelser innehåller både sorg, humor och spänning och är älskade av människor världen över.

Astrid Lindgren växte upp på en gård i Småland. Hon började skriva berättelser tidigt, men hon hade inte tänkt att bli författare.

När hon var 16 år började hon jobba på Vimmerby tidning där hon skrev artiklar och reportage. Tre år senare, när hon var 19, blev hon gravid med chefen på tidningen. På den tiden var det en skandal att få barn om man inte var gift, så Astrid blev tvungen att flytta till Stockholm.

Bokförlaget ville inte ge ut Pippi

I Stockholm utbildade hon sig till sekreterare och jobbade på många olika ställen. Hon gifte sig och fick två barn. En kväll när hennes dotter Karin var sjuk bad hon att Astrid skulle berätta om “Pippi Långstrump”.

Astrid skrev ner historien och skickade den till ett bokförlag men bokförlaget ville inte ge ut den. Istället vann hon en tävling med en annan berättelse, 1944 kom Astrid Lindgren första bok som hette "Britt-Marie lättar sitt hjärta". Året därpå, 1945, kom ändå "Pippi Långstrump" ut som bok och den blev en stor succé.

Kämpade för barns rättigheter

Efter Pippi skrev Astrid en rad böcker, samtidigt jobbade hon på ett bokförlag. I sina böcker skrev hon om många olika ämnen - äventyr och fantasy i "Bröderna Lejonhjärta", rövarberättelse i "Ronja Rövardotter" och vardag och verklighet i "Emil i Lönneberga".

Astrid Lindgren var också väldigt aktiv i olika frågor i samhället. Bland annat ville hon att vi skulle behandla djur bättre, hon kämpade för barns rättigheter och mot krig och våld.

Astrid dog år 2002 i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, december 2020.

Källor: Nationalencyklopedin, Astrid Lindgrens officiella hemsida: www.astridlindgren.com.

Visste du?

  • Pippi Långstrump är den mest kända av Astrid Lindgrens alla karaktärer i hela världen. Förutom i Ryssland - där är Karlsson på taket mest populär.

  • Astrid älskade att läsa när hon var barn. Hon har berättat att hon “hade en så fruktansvärt uppdämd läslust att det är konstigt att jag inte läste ihjäl mig när jag väl kom över böcker”.

  • Madicken hette egentligen Ann-Marie och bodde granne med Astrid när hon var liten. Astrid byggde karaktären Madicken på sin vän Ann-Marie och de var vänner hela livet.

  • Det finns en asteroid som är uppkallad efter Astrid Lindgren. När Astrid fick reda på att en himlakropp ute i rymden blivit döpt efter henne ska hon ha sagt: “Från och med nu kan ni tilltala mig Asteroiden Lindgren”!

____ ____

Mer att läsa