Hoppa till innehållet

Dav Pilkey

Dav tittar bort och ler. Han har brunt kort hår och blårutig kavaj.
Foto: Scholastic
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1966 i Cleveland i Ohio, USA.
Genre:
Roligt
Mest känd för:
Bokserierna "Kapten Kalsong" och "Hundmannen".

En superhjälte i underkläder har tagit världen med storm. Kapten Kalsong har blivit en jättesuccé och idén till boken fick Dav redan på lågstadiet.

När Dav Pilkey gick i skolan skickade hans lärare ofta ut honom till att sitta i skolkorridoren istället för i klassrummet. Ute i korridoren började han rita serier och fick idén om att skriva om en superhjälte. När hans lärare en gång sa ordet kalsong började hela klassen skratta. Det verkade vara något som många tyckte var kul och därför började Dav rita Kapten Kalsong.

Vann en tävling

Dav fick inte särskilt mycket uppmuntran till en början. Det var inte förrän han började på högskola som en lärare tyckte att serierna var så bra att han borde skriva barnböcker. Dav satsade på sitt skrivande och 1987 vann han en tävling för unga författare.

Efter det har hans författarkarriär rullat på. Allra mest känd är han för bokserien "Kapten Kalsong" som kom ut 1997. Böckerna om den roliga superhjälten har hittills tryckts i 70 miljoner exemplar och översatts till 22 olika språk.

Skriver de böcker han själv saknade

Dav har dyslexi och ADHD och läste inte många böcker själv när han var liten. Nu skriver han de böcker som han själv saknade när han växte upp. Hans böcker är roliga, har många bilder och korta kapitel. Många barn som inte gillar att läsa brukar tycka om Kapten Kalsong, något som gör Dav väldigt glad.

Kapten Kalsong är inte den enda superhjälten som Dav har skapat. I en annan bokserie finns Hundmannen – en hjälte ihopsydd av en trasig polishund och en trasig polisman.

Han är bosatt utanför Seattle i USA tillsammans med sin fru.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, Davs egen hemsida: www.pilkey.com.

Visste du?

  • Varje Kapten Kalsong-bok tar ungefär tre månader att skriva och fyra till fem månader att rita.

  • När Dav gick i skolan sa hans lärare till honom att han borde växa upp eftersom ”man inte kan tillbringa resten av sina dagar med att göra knasiga serier”. Som tur var lyssnade inte Dav på det!

  • Dav tycker att det bästa med att skriva för barn är alla brev han får av sina läsare. ”Många skickar med egna serier som de har gjort”, berättar han.

  • När vi 2023 intervjuade Dagbok för alla mina fans-författaren Jeff Kinney berättade han att hans favoritböcker är Davs böcker om Hundmannen och Kapten Kalsong.

Fler författare