Hoppa till innehållet

Henrik Jonsson

Foto: Kent Eng
Foto: Kent Eng
  • Illustratör
Född:
1986 i Vänersborg, Västergötland.
Genre:
Spänning, humor, äventyr, fantasy.
Mest känd för:
PAX-serien.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Kolla på bilder du tycker om själv, gamla bilderböcker, serier, konstböcker. Sedan är det bara att träna. Måla om samma sak igen och igen. Det är tråkigt att bli bra på att teckna, men det är roligt när man kan. Jag tränar fortfarande varje dag.

När Henrik var barn gillade han att läsa serier. Det gjorde att han själv blev sugen på att skapa serier. Idag har han tecknat både läskiga monster i PAX-serien och Fantomen.

Henrik har varit bra på att teckna sedan han var barn. När han blev äldre åkte han till USA och gick en utbildning på tre år på en skola som heter The Kubert School. Där utbildar man serietecknare och illustratörer och efter det kunde Henrik börja jobba som tecknare. Han har bland annat arbetat för det kända serieförlaget DC Comics där han ritade både Batman och Suicide Squad. 

Från Batman till PAX

År 2013 blev han kontaktad av författarna Åsa Larsson och Ingela Korsell. De hade planer på att skriva en barnboksserie på tio böcker. Först var Henrik lite tveksam till att vara med, men när han fick veta mer om projektet tackade han ja.

Den första delen i serien hette "Nidstången" och kom ut 2014. I böckerna får man följa bröderna Viggo och Alrik som bor i småstaden Mariefred. Bröderna får vara med om ett mäktigt fantasyäventyr och serien innehåller både magi och läskiga varelser. Henrik samarbetade mycket tillsammans med Åsa och Ingela, men fick fria händer när han tecknade de ruskiga monstren som finns i PAX.

En tupplur kan hjälpa

Henrik blir inspirerad av saker han läser, människor han möter och av att läsa serier. Det svåraste med att illustrera tycker han är att det tar lång tid och kräver stor koncentration. Om han kör fast i sitt arbete kan det därför hända att han tar en tupplur - då kan han vakna och känna sig bättre och få inspiration.

Förutom att illustrera och skapa serier har Henrik skrivit och illustrerat minirysaren "De kommer om natten", en bilderbok för mindre barn. 

Henrik är bosatt i Göteborg.

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • En av Henriks gamla favoritfigurer är Fantomen. ”Den var i svartvit och det är därför jag tycker om att göra svartvita bilder nu. Och han var inte lika dyster som Batman – han kunde le lite då och då också!”.

  • När Henrik var yngre ville han bli rappare. När han gick på gymnasiet var han helt inne på hiphop.

  • Henrik har jobbat med flera andra saker innan han blev tecknare. Han har till exempel byggt bilar på SAAB.

Läs mer om PAX-författarna