Hoppa till innehållet

Selma Lagerlöf

Svartvitt porträtt. Selma har en uppsatt hårknut, vit blus och mörk kofta.
Foto: Anton Blomberg, Stockholm 1906. Mårbackastiftelsens arkiv
  • Författare
Född:
1858 i Östra Ämtervik, Värmland.
Genre:
Spännande, sagor.
Mest känd för:
"Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige".

Selma var en stor berättare som blev berömd över hela världen. För barn och unga är hon mest känd för boken om Nils Holgerssons underbara resa.

Selma växte upp i Värmland på gården Mårbacka. Det fanns många böcker i hennes hem och hon var intresserad av att läsa. Som sjuåring läste hon en spännande bok som handlade om ursprungsbefolkningen i USA. Hon blev överförtjust och kände att hon själv ville skriva något som var lika fängslande.

Utbildade sig till lärare

Selmas pappa ville att hon skulle stanna hemma på gården, men Selma flyttade till Stockholm och utbildade sig till lärare. Efter utbildningen flyttade hon till Landskrona för att jobba på en flickskola. Under tiden skrev hon på en berättelse som skulle bli en bok. Hennes första bok kom ut 1891 och hette "Gösta Berlings saga".

Hon fortsatte att skriva böcker och 1901 kom boken "Jerusalem". Den blev mycket uppskattad både i Sverige och utomlands. Nu kunde Selma bli författare på heltid.

Första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur

Hon fick bland annat uppdraget att skriva en läsebok till skolan. Den skulle handla om geografi. Selma skrev en berättelse om pojken Nils Holgersson som reser genom Sverige på gåsen Akka. Boken blev en enorm succé och har översatts till många olika språk.

Som författare blev Selma känd över hela världen. Hon var den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur 1909 och hon var den första kvinnan som valdes in i Svenska Akademin 1914. Förutom att skriva böcker arbetade hon för kvinnors rösträtt och rättigheter. Hon engagerade sig också i att hjälpa flyktingar.

Selma avled i sitt hem Mårbacka 1940, då hon var 81 år gammal.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2022.

Källor: Nationalencyklopedin, Mårbackastiftelsens hemsida: www.marbacka.com.

Visste du?

  • Selmas farmor inspirerade henne att bli författare. Hon kallade sin farmor för ”den vithåriga sagoberätterskan”.

  • Selma var jordbrukare. Hennes hem Mårbacka hade både mark och skog och 30 personer arbetade på hennes gård. Här fanns både hästar, kor, grisar, höns, kalkoner och gäss.

  • Du kan besöka Selmas hem Mårbacka i Värmland. Där kan man exempelvis få ta en titt på Selmas kök. Där finns en spis som hon fått av spisens uppfinnare Gustaf Dahlén, nobelpristagare i fysik. Selma var mycket stolt över spisen och visade den ofta för sina besökare!

Fler bokskapare