Hoppa till innehållet

Tove Berggren

Tove står utomhus i vindblåst och ler in i kameran. Hon har långt ljust hår, glasögon och en blommig blus på sig.
Foto: Kalle Sanner
  • Författare
Född:
1968 i Eskilstuna, Södermanland.
Genre:
Roligt, familj, vänner.
Mest känd för:
Bokserien "Lennart Lordis loggbok".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skaffa en loggbok där du samlar idéer. Skriv om det du är intresserad av. Var inte rädd för att skriva olika saker, experimentera och lek med ditt skrivande. Ha några skrivarkompisar som kan vara ärliga men snälla när de läser dina texter.

Som barn drömde Tove om att bli barnboksförfattare, men vågade inte berätta om sin dröm. I dag skriver hon böcker och jobbar med att inspirera barn och unga att skriva.

Tove är uppväxt i Alunda utanför Uppsala. När hon var ung tyckte hon om att både läsa och skriva. Hon skrev berättelser, sagor, dikter, brev, insändare till tidningar och dagbok. ”Att skriva har på olika sätt alltid varit viktigt och en stark röd tråd i mitt liv”, säger hon själv.

”Det kändes helt overkligt”

När Toves son började skolan fick hon idén till en bok. Hon ville skriva om en kille som skrev, inte dagbok men loggbok. I den boken skulle killen dela med sig av tankar och känslor från sitt liv. Hon skrev ett bokmanus och skickade till ett bokförlag. När bokförlaget ringde och berättade att de ville ge ut boken blev Tove jätteglad. ”Jag minns att det kändes helt overkligt”, säger hon.

Boken hette "Lennart Lordis Loggbok – utsikt från livets planet" och kom ut 2012. Året efter kom ytterligare en bok om Lennart Lordi.

Är utbildad skrivpedagog

Tillsammans med Rikard Ask har Tove skrivit bokserien om kompisarna Ernst och Gudrun. Böckerna riktar sig till lite yngre barn och är illustrerade av Jutta Falkengren.

Tove är utbildad skrivpedagog. Det innebär att hon arbetar med att inspirera barn och unga att skriva själva. Hon gör både författarbesök och håller i skrivarskolor och jobbar då med att få barn och unga att vilja och att våga skriva.

Hon är bosatt med sin familj i Lerum utanför Göteborg.

Text: Barnens bibliotek, maj 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • När Tove var barn drömde hon om att bli barnboksförfattare, men vågade inte berätta det för någon.

  • Tove gillar att se teater och musikaler.

  • Tove har provat många olika yrken förutom författare. Hon har både stått i klädaffär, skrivit tv-serier och jobbat på flygplats!

Fler författare