Hoppa till innehållet

Planera för Sommarboken - tips för en lyckad sommar på biblioteket

Sommarboken är en fantastisk möjlighet att inspirera barn till läsning och kreativitet under sommarmånaderna. Men hur planerar ni bäst för ett smidigt och roligt genomförande? Här får ni tips och råd för att skapa en lustfylld sommar på biblioteket.

Sommarboken har funnits i över tio år och många bibliotek har varit med sedan start. Men många av er kanske ska ordna ert allra första Sommarboken. Här ger vi några smarta tips inför sommaren.

Börja planera redan i vår

Att starta planeringen tidigt ger bättre förutsättningar att skapa välfungerande och inspirerande Sommarboksaktiviteter. Här är några steg att tänka på:

Bemanningsplanering

Se till att det finns tillräckligt med vuxna som kan hålla i träffarna. Tänk på att sommaren kan innebära färre personalresurser.

Kompetensutveckling

Behöver personalen stärkas inom områden som språk, sociala medier eller skapande? Fundera på att ta in sommarjobbare eller vikarier för att komplettera teamet.

Tidsplanering

När passar det bäst att ha träffar? Är det under bibliotekets ordinarie öppettider eller på stängda tider?

Barnens delaktighet

Involvera barnen i planeringen. Prata med tidigare deltagare om vad de skulle vilja göra i år.

Pojke läser bok utomhus. Från hans ryggsäck sticker ett Barnens bibliotek-bokmärke upp.
Foto: Lisa Ahlqvist

Nå barn och föräldrar

För att få barnen att delta i Sommarboken är marknadsföring en nyckel. Här är några sätt att sprida budskapet:

Samarbete med skolor och fritids

I skolan finns alla barn, både barn som flitigt lånar böcker och de som aldrig kommer till biblioteket. Därför är det en stor möjlighet för er att göra besök på skolor och personligen bjuda in alla barn till era träffar. Besök klasser och fritidshem, skicka affischer och material till skolor och ge information till lärare och fritidspedagoger som de kan vidarebefordra till föräldrar. Se även till att alla barn får en inbjudan, likt en kalasinbjudan i handen.

Synlighet online och offline

Lägg upp information på bibliotekets webbplats, sociala medier och i kommunens kalendarium. Affischera på biblioteket och andra lokala mötesplatser i god tid före första träffen. Passa också på att informera om Sommarboken i samband med andra evenemang på biblioteket.

Ni kan också kontakta lokala medier som kan tänkas uppmärksamma Sommarboken.

Var där barnen är

Besök badplatser, idrottscuper och andra sommaraktiviteter med bokbuss eller popup-aktiviteter. Ta kontakt med fritidspedagoger på skolor och involvera fritidsverksamheten där många barn är under sommaren. Dyk även upp på oväntade platser som utanför matbutiker och på torget där ni når alla barn och vuxna.

Ladda ner pressguide

Vi har tagit fram en guide till er på biblioteket för hur ni kan skapa ett pressmeddelande för att sprida era aktiviteter.

Första träffen: En festlig start

En välkomnande och rolig första träff sätter tonen för hela sommaren. Vad just ni vill göra på ert bibliotek beror givetvis på intresse, resurser och hur barngruppen brukar se ut. Här är några tips för att skapa en härlig stämning:

Dekorera och skylta

Skylta biblioteket med vimplar, ballonger och annat som skapar en festlig och somrig miljö. Se till att årets Sommarboken-tema görs extra tydligt.

Introducera Sommarboken och ha aktiviteter som engagerar

Berätta om projektet och årets tema. Ha temabokbord, författarbesök eller skapande workshops. Gör det lekfullt och inbjudande!

Fika och fest

Bjud på något gott – glass, frukt eller bullar. Varför inte göra en liten fest med en musik- och danshörna som pågår under en viss tid?

På biblioteket eller någon annanstans?

Det självklara valet för många är att anordna Sommarboken-träffarna på barnavdelningen på biblioteket, men fundera ett varv på om det finns något annat ställe där ni skulle kunna ha första träffen för att skapa en annan stämning. Utomhus om vädret tillåter? På skolgården i samarbete med fritids? På torget eller fotbollsplanen?

Innan besökaren går hem

Se till att dela ut information om när och var sommarens träffar kommer att hållas.

Sommarens träffar som inspirerar

Under sommaren kan träffarna innehålla en blandning av boksamtal, fika och kreativa aktiviteter. Hitta tips och roliga aktiviteter i dessa artiklar.

Avsluta sommaren med en fest

En avslutningsfest ger ett fint avslut på Sommarboken och lockar barnen att delta även nästa år. Här är några förslag:

  • Bjud in till en vernissage där besökarna kan titta på alla konstverk och boktips som har samlats under sommaren.
  • Fundera på om det finns några barn som skulle vilja läsa högt ur något de har skrivit eller skapat under sommaren?
  • Om det är någon aktivitet som har fungerat bra under sommaren kan det vara värt att även erbjuda den under avslutningen.
  • Bjud gärna på något extra, som en utlottning av böcker eller biobiljetter.
  • Passa på att presentera höstens aktiviteter.

Efter sommaren är det viktigt att följa upp barnens engagemang. Bjud in till bokklubbar och andra träffar, eller låt sommarens projekt leva vidare genom utställningar och material som inspirerar även andra besökare.

Uppföljning med personalen

Se till att ni som har arbetat under sommaren med Sommarboken också bokar in en uppföljningsträff. Där kan ni tillsammans prata om:

  • Hur har Sommarboken fungerat hos oss?
  • Blev det som vi hade tänkt oss i våras? 
  • Hur många barn har deltagit?
  • Hur skulle vi kunna förändra nästa år för att nå ännu fler barn?
  • Hur skulle vi kunna få barnen att bli mer delaktiga i planeringen av träffarna?
  • Vilka utmaningar har vi haft under sommaren?
  • Vad har varit roligast under sommaren?
  • När börjar vi planera inför nästa år?

Med rätt planering, barnens delaktighet och en engagerad personalstyrka kan Sommarboken bli en sommartradition som både barn och ni på biblioteket längtar efter varje år.

Text: Barnens bibliotek, januari 2025.

Källor: Inspiration till många av aktiviteterna är hämtade från "Lust till läsning" (2017), publicerad av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Ladda ner handboken "Lust till läsning"

Ladda ner metodboken "Lust till läsning", i hur man som pedagog eller bibliotekspersonal kan trigga läslusten hos barn och unga.

Du kan ladda ner häftet till din dator och skriva ut den om du vill.

Mer information