Hoppa till innehållet

Tips på aktiviteter till Sommarbokenträffar

Att skapa lustfyllda och engagerande träffar för Sommarboken är en konst i sig. Här får du konkreta tips på aktiviteter, struktur och samarbeten för att göra sommarens träffar lustfyllda för alla barn.

Sommarbokens träffar kan utformas på många sätt, men vi brukar säga att tre viktiga faktorer är samtal om böcker, kreativa aktiviteter och fika! Efter en träff ska alla barn ha upplevt besöket som lustfyllt och inbjudande.

Bygg på delaktighet och gemenskap

Engagera barnen redan från start genom att låta dem önska aktiviteter eller böcker de vill prata om. Det skapar en känsla av samhörighet och gör att barnen känner sig som en viktig del av Sommarboken. Ni kan redan innan Sommarbokens start skapa en fysisk ”önskelåda” med papper och penna där barn kan lämna önskemål på aktiviteter eller teman som kan ske under sommaren.

Kreativa hörnor

Skapa särskilda platser i biblioteket för Sommarboken, dekorerade med vimplar och affischer. Se till att det också finns ett bord med information, papper, pennor, quiztalonger, tejp och annat bra material som gör det enkelt för barn och föräldrar att klara sig själva om det inte finns någon personal på plats.

Duka också upp ett bord eller hylla med tips på böcker utifrån temat. Ett tips är att skapa en utställningsvägg som fylls på under sommaren med barnens boktips, pyssel och andra konstverk.

Aktiviteter utomhus

Har ni möjlighet att vara utomhus kan en träff passa bra att ha på en närliggande gräsmatta eller gård. Det kan locka fler barn och föräldrar som går förbi att delta.

Boktips från besökare

Lägg fram boktipslappar och pennor så att barn enkelt kan skriva sina egna tips och sätta upp på väggen med en tejpbit. Gör plats på en vägg där barnen tipsar om sina favoritböcker och låt tipsen bli en del av bibliotekets skyltning under sommaren.

Under våren 2025 kommer vi att lägga upp en boktipsmall för er att skriva ut.

Inspirerande aktiviteter att göra tillsammans

Här på Barnens bibliotek skapar vi årligen material och erbjuder illustrationer som utgår från årets tema. Allt är fritt för er att använda på biblioteken. Ett tips är att även kika på vårt övriga material som bokaffischer, skrivövningar, pyssel eller frågepromenader.

När ni vet årets tema och har sett materialet som har tagits fram kan ni förbereda vilket material som kan användas på vilken träff och om ni önskar att komplettera med något eget.

Här är några exempel på aktiviteter:

Tematräffar

Även om Sommarboken alltid har ett specifikt tema går temat att dela in i mindre miniteman. På ert bibliotek kanske ni redan vet att era besökare har önskat några andra teman. Planera en träff med ett tydligt tema som ni tror kan locka många barn att vilja delta. Skylta och informera om träffen och dekorera biblioteket och välj böcker som förstärker temat. Kanske kan barnen få klä ut sig eller att ni bjuder på något gott som hör ihop med temat?

Pyssla

Ta fram material och eventuella instruktioner för barnen att enkelt kunna skapa på egen hand. Till de barn som behöver hjälp med att komma igång kan ni ha några färdiga förslag.

Exempel:

  • färglägga Sommarboken-figurerna
  • skapa egna bokmärken
  • måla egna bokomslag inspirerat av böcker barnen har läst

Om ni har en pinsmaskin kan ni skapa egna knappar utifrån Sommarbokens olika figurer. Skriv ut figurerna i förväg - antingen i färg eller svartvita som barnen själva får färglägga.

Skriv och skapa

Låt barnen skriva spökhistorier, teckna serier eller skapa dikter på olika vis. De kan också uppmuntras att själva skapa en dramatisering från en saga eller ett kapitel i en bok.

Utställningar

Visa upp barnens målningar, dikter och texter i biblioteket. Om barnen önskar att ta med sig sina alster hem direkt efter att de är klara kan ni fråga om ni får fotografera först som ni sedan kan skriva ut. Se till att ni har barnens godkännande att göra det.

En författare kan både komma och svara på frågor om sina böcker eller ha en skriv-workshop.
En författare kan både komma och svara på frågor om sina böcker eller ha en skriv-workshop.

Författarbesök som höjdpunkt

Att bjuda in en författare eller illustratör till en av träffarna kan ge en extra dimension till Sommarboken. Förbered besöket väl genom att skylta om det i god tid och lägg fram böcker av personen, så att många barn har möjligheten att läsa någon av böckerna innan. Detta skapar engagemang och stärker upplevelsen av mötet.

Författare bokar du bäst via Författarcentrums författarförmedling

Få besök från lokala profiler eller andra verksamheter

När ni vet årets tema kan ni fundera på om någon i er kommun skulle passa att bjuda in till en träff. Det kan också finnas andra verksamheter eller föreningar som hade kunnat erbjuda något extra till era besökare. Vem vet, ni kanske hittar helt nya samarbeten?

Skapa roliga spel tillsammans.
Skapa roliga spel tillsammans.

Tävlingar och lekar som lockar

Tävlingar kan vara ett lekfullt sätt att locka barnen till biblioteket regelbundet under sommaren. Här är några idéer:

Schiffer och gåtor

Skapa en utmaning där barnen får en ny ledtråd varje vecka. Ledtråden kan bestå av en bokstav eller bild som ni sätter upp på bibliotekets väggar. Bokstäverna kan bilda ett ord och bilderna vara ett extra stöd för att komma på ordet.

Bygg egna brädspel

Många brädspel följer ett liknande upplägg: en spelplan, en tärning och spelpjäser är vanligtvis det som behövs. Spelarna börjar vid "start", och vinnaren är den som först når "mål". Men mellan start och mål kan spelet innehålla spännande handlingar och unika specialregler som gör det extra roligt och utmanande.

För att hjälpa er att komma igång med ert eget spelskapande har vi tagit fram spelplansmallar och praktiska verktyg som inspiration.

Anordna ett bok-OS

Böcker och sport kan bli en lyckad kombination på biblioteket. Vi har tagit fram ett antal OS-grenar barnen kan genomföra under en träff.

Quiz och frågepromenader

Anordna frågesporter kring böcker och bokkaraktärer. Hitta gärna på ett litet pris och dela ut diplom till de som genomför frågepromenaden.

Läsbingon och kluriga utmaningar

Uppmuntra barnen att fylla en bingobricka med läsuppdrag.

Under våren har vi på Barnens bibliotek igång tävlingen Challenge – om ni inte har använt den under våren kan ni använda den hos er under sommaren och hitta på ett eget pris till alla som lämnar in.

Byt idéer och samverka

Ni kan få ännu mer inspiration genom att kontakta andra bibliotek som också deltar i Sommarboken. Dela idéer, aktiviteter och material för att göra träffarna ännu bättre.

På Facebook finns gruppen ”Sommarboken” där ni kan göra inlägg och fråga andra eller visa hur ni gör under sommaren. På Instagram får ni gärna göra egna inlägg på era konton och tagga med #sommarboken2025 så att andra bibliotekarier enkelt kan hitta dina tips. Tänk på att ni alltid måste ha både barns och vårdnadshavares godkännande om ni visar upp ansikten på dem eller delar andra personuppgifter.

Med en kombination av kreativitet, struktur och engagemang kan ni skapa träffar som inte bara inspirerar barnen att läsa, utan också ger dem minnen för livet. Planera i god tid, involvera hela personalen och våga tänka utanför boxen – då blir Sommarboken en succé på ert bibliotek!

Text: Barnens bibliotek, januari 2025.

Källor: Inspiration till några av aktiviteterna är hämtade från "Lust till läsning" (2017), publicerad av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Ladda ner handboken "Lust till läsning"

Ladda ner metodboken "Lust till läsning", en handbok i hur man som pedagog eller bibliotekspersonal kan trigga läslusten hos barn och unga.

Du kan ladda ner häftet till din dator och skriva ut den om du vill.

Mer om Sommarboken