Hoppa till innehållet

Anders Sparring

Anders Sparring bär en svart mössa och en svart-vit randig tröja. Bredvid honom står Per Gustavsson som bär samma kläder.
Foto: Sara Mac Key
  • Författare
Född:
1969 i Bromma.
Genre:
Humor, deckare, äventyr, familjeliv.
Mest känd för:
Bokserien om familjen Knyckertz, tv-serierna "Hotell Kantarell", "De tre vännerna och Jerry", "Höjdarna" och många fler.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs jättemycket. Skriv jättemycket. Försök att ägna minst en halvtimme varje dag åt rent motionsskrivande. Försök att ha kul vid sidan om. Att ge ut böcker är inte hela världen. Det finns så mycket annat som gör livet värt att leva.

Från början skrev Anders manus till olika barnprogram. Nu är han känd för böckerna om en mycket omtyckt bovfamilj.

Anders växte upp i Fruängen, söder om Stockholm. Innan han var nio år läste han inget alls, men när han väl kom i gång läste han mycket. Ett starkt läsminne är boken "Sotarpojken" av Lisa Tetzner. När Anders läste den var han elva år, precis lika gammal som huvudpersonen i boken.

Fick chansen att skriva tv-manus

När han blev äldre provade han på en rad olika yrken. Bland annat fick han chansen att provskriva ett manus. Det var till en tv-serie för barn som hette "De tre vännerna och Jerry". Anders fick jobbet och sedan dess har han skrivit manus till många barnprogram. "Björnes magasin", "Hotell Kantarell" och "Allram Eest" är några exempel på tv-program som han har skrivit manus till.

När Anders var föräldraledig började han skriva på ett manus till en bok. Efter att ett bokförlag tackat nej till att ge ut manuset, blev det liggandes i en byrålåda. Men flera år senare sa ett annat bokförlag ja. År 2012 kom Anders första bok ut och den hette "Karla brottare".

Böckerna blev julkalender

Några år senare, 2017, kom den första boken i serien om familjen Knyckertz. Böckerna handlar om en familj som har svårt att låta bli att stjäla andras saker. Förutom sonen Ture, han har tänkt att bli polis när han blir stor. Anders gör böckerna tillsammans med illustratören Per Gustavsson, Anders skriver och Per ritar bilderna. Berättelserna om familjen Knyckertz blev årets julkalender i tv 2021.

När Anders inte skriver böcker eller manus gillar han att titta på fotboll med sin son. Han är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, november 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Natur & Kultur.

Visste du?

  • När Anders var liten ville han bli upptäcktsresande.

  • Anders har provat en massa olika yrken. Han har bland annat arbetat som barnskötare på förskola och som snickare. Han har också jobbat på teater och han är utbildad tv-producent.

  • Anders har jobbat med stand-up-komik. Det mesta han gör har humor i sig. ”Det beror på att humor är det verktyg jag tycker att jag kan hantera bäst".

Fler författare och illustratörer