Hoppa till innehållet

Åsa Storck

Åsa Storck har kortklippt hår och mörka glasögon. Bakom henen syns böcker i lådor och på hyllor.
Foto: Privat
  • Författare
Född:
1964 i Hubbo utanför Västerås.
Genre:
Historia, vänskap, spänning, familjeliv, kärlek.
Mest känd för:
Bokserien om "Mingla", bokserien "På plats i tiden" och många fler böcker.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs massor. Skriv. Ge inte upp.

Böcker, läsning och berättande är saker som Åsa inte kan vara utan. Hon är både bibliotekarie och författare och har skrivit över sextio böcker. 

När Åsa var barn älskade hon att läsa och hon fantiserade och dagdrömde mycket. Ofta låtsades hon att var någon i en bok. Hon berättar att hon alltid tyckt om huvudpersoner som blir orättvist behandlade och som sedan får upprättelse i boken.

Fick pris för böckerna om Milo

När hon blev vuxen utbildade hon sig till bibliotekarie och började jobba på bibliotek. Åsa tyckte att böckerna för barn som var nybörjare på att läsa var lite tråkiga. Hon fick idén att hon skulle försöka skriva en lättläst bok själv. Så småningom fick Åsa sin första bok utgiven. Den hette "Lovisa vill bli dirigent" och kom ut 1991.

I dag har Åsa skrivit massor av böcker. Hon har bland annat skrivit bokserien om Milo som har flytt kriget i sitt land och lever gömd i Sverige. För den bokserien fick hon Emilpriset, ett pris som man delar ut till författare som har gjort något bra för svensk barnkultur.

En konst att skriva lättläst

En av Åsas mest kända bokserier heter "På plats i tiden". Det är berättelser som utspelar sig på olika platser i olika perioder i historien. Det kan exempelvis handla om flickan Lin som lever i 1500-talets Kina, eller om pojken Vide som bor i Lund på 1100-talet.

Nästan alla Åsas böcker är skrivna på ett lättläst språk. Det är lite klurigt att skriva lättläst, men också spännande, berättar hon. Inga onödiga ord får finnas med, man får tänka och fundera så att berättelsen blir lätt att läsa, men också spännande och helt omöjlig att låta bli att läsa. Åsa är bosatt i Jönköping.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Hegas.

Visste du?

  • När Åsa var liten var hon fascinerad av H. C. Andersens sagor.

  • På sin fritid gillar Åsa att skriva, läsa och fantisera. ”Förutom det gillar jag att vandra, hålla på med blommor och leka med mina barnbarn”.

  • Åsa nästan alltid hämtar sin inspiration från verkligheten. ”Mina berättelser har oftast en kärna av sanning. Runt omkring den spinner jag hur fritt och fantastiskt jag vill”.

Fler författare