Hoppa till innehållet

Emma Karinsdotter

Emma tittar in i kameran. Hon har ljusbrunt långt hår och en blå stickad tröja.
Foto: Julia Lindermalm
  • Författare
Född:
1985 i Ronneby, Blekinge.
Genre:
Roligt, vänner, familj, spännnade.
Mest känd för:
Böckerna om Lisbet och Sambakungen.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Fortsätt skriv. Det kan låta väldigt enkelt, men det är det inte. Ibland händer saker i ens liv, du kanske blir äldre och får nya kompisar, nya intressen. Eller så känns det svårt att skriva, det kanske inte blir som du vill. Då är det lätt att ge upp, att sluta skriva och tänka på annat. Därför är mitt råd: om du vill skriva, fortsätt!

Emma har skrivit de populära böckerna om Lisbet och hennes farmor Sambakungen. Med sina berättelser vill hon få alla barn att känna sig speciella, aldrig konstiga.

Emma växte upp i Ronneby. När hon var liten gillade hon att läsa och skriva. För henne handlade böcker om att aldrig vara ensam, att alltid ha en värld och ett äventyr som väntade inuti bokpärmarna.

Sambakungen blev genombrottet

Som vuxen arbetade Emma mycket med musik. Bland annat jobbade hon med musikfestivaler och turnéer åt olika musikband. Samtidigt skrev hon på ett bokmanus. Efter att ha skickat sitt bokmanus till många bokförlag fick hon ett ja. Hennes första bok blev utgiven 2014. Det var en bok för vuxna som handlade om kärlek.

Emma gick flera olika författarutbildningar, bland annat på Lunds universitet. Så småningom fick hon idén att skriva en barnbok. Det blev hennes stora genombrott som författare. Boken hette "Lisbet och Sambakungen" som kom ut 2017. Många tyckte om Emmas bok och det har kommit flera böcker om Sambakungen sedan dess.

Vill att böckerna ska vara frizoner

I dag är Emma författare på heltid. Hon tycker att hennes jobb är roligt nästan jämt. Med sina berättelser vill hon skapa världar som är fria från krav och prestationer. ”Jag vill att vi ska få leka och fantisera för att vi har lust, inte för att det ska leda vidare till något annat”, säger hon.

Förutom böckerna om Lisbet och Sambakungen är Emma känd för boken "Tusen stjärnors ö". Det är en äventyrsberättelse om hur man klarar att någon man älskar dör.

Emma är bosatt i Malmö.

Text: Barnens bibliotek, juli 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • Emma lärde sig att läsa i smyg. Hon var rädd att hennes mamma skulle sluta läsa högt för henne om hon upptäckte att Emma kunde läsa. ”Men hon fortsatte såklart”.

  • Emma har spelat trummor i ett punkband. ”Jag behövde inte vara så bra på att spela trummor, jag fick vara med ändå, för att det var roligt”, säger hon.

  • När Emma växte upp hade hon en vuxen i sin närhet som påminde om Sambakungen. ”Jag tror det är därifrån idén kom, att skriva om ett barn som får vara lite vuxen och en vuxen som vill vara lite mer som ett barn”.

Fler författare