Hoppa till innehållet

Johanna Lindbäck

Johanna står lutad vid en tegelvägg. Hon har brunt kortklipp hår och en röd sjal.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
Född:
1972 i Luleå, Norrbotten.
Genre:
Vänner, familj, kärlek, skolan.
Mest känd för:
"Saker som aldrig händer" och bokserien "Fula tjejer".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Bilda en skrivargrupp med kompisar eller gå en skrivarkurs så att andra får läsa och kan komma med synpunkter. Det är väldigt värdefullt.

Många unga kan känna igen sig i Johannas böcker. Hon skriver om bland annat kärlek, vänskap, svek och livet i skolan. Hon har alltid velat bli författare, men att hon blev just ungdomsförfattare var mest en slump.

Johanna växte upp i Luleå i norra Sverige. Hon gillade att spela fotboll, läsa och skriva. Så småningom utbildade hon sig till lärare i svenska och engelska.

Skrev på loven

Till en början skrev Johanna böcker på loven, när hon var ledig från sitt jobb som lärare. Hennes första ungdomsbok kom ut 2007 och hette "En liten chock". Sedan dess har hon skrivit många böcker för både barn och tonåringar.

Det var mest en slump att hon började skriva för unga. Hon fick bra idéer som passade i ungdomsböcker och sedan har det bara rullat på. Hennes böcker tar upp både jobbiga saker och bra saker som händer när man är ung. Det kan till exempel handla om ensamhet, att vilja bli ihop med någon eller att känna sig annorlunda.

Jobbat med både podcast och blogg

Förutom att skriva böcker på egen hand har Johanna skrivit tillsammans med andra författare. Böckerna "Fula tjejer", "Jobbiga tjejer" och "Svaga tjejer" är en bokserie som hon, Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson har skrivit ihop.

Johanna gör mer än att skriva böcker. Tillsammans med Lisa Bjärbo har hon haft en podcast om barn- och ungdomslitteratur. Hon har också arbetat med en bok-blogg och håller skrivarkurser.

Mellan åren 2013-2015 var hon Sveriges läsambassadör. Den som är läsambassadör ska sprida läslust och jobba för att alla ska få tillgång till böcker och läsning.

Johanna är sedan många år bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021. 

Källor: Nationalencyklopedin, bokförlaget Lilla Piratförlaget, Johannas egen hemsida: www.johannalindback.wordpress.com.

Visste du?

  • När Johanna skriver böcker sitter hon inte och väntar på inspiration. Hon stiger upp tidigt, kokar en kopp te och sätter sig och ”jobbar fram” inspirationen.

  • De flesta av Johannas böcker utspelar sig i Luleå eller Umeå. Johanna har bott i båda städerna. När hon växte upp fanns det inga böcker som utspelade sig i Luleå där hon bodde. Därför skriver hon om norra Sverige.

  • Johanna har en favoritförfattare som heter Melina Marchetta. Hon är från Australien och skriver ungdomsböcker, till exempel "Francesca" och "Jellicoe Road".

Fler författare