Hoppa till innehållet

Mats Strandberg

Mats tittar in i kameran. Bilden är tagen i mörker med blått sken bakom Mats.
Foto: Henric Lindsten
  • Författare
Född:
1976 i Fagersta, Västmanland.
Genre:
Spännnade, läskigt, fantasy.
Mest känd för:
"Cirkeln" och böckerna om monstret Frank.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv om sånt du verkligen bryr dig om. Och se till att lära känna dina karaktärer, så att det blir spännande personer som läsaren vill följa genom en hel bok.

Skräck och rysare är det som har gjort Mats till en känd författare. Han skriver både för barn och vuxna, men tycker det är lite extra speciellt att skriva för den som är ung.

Mats växte upp i Fagersta i Västmanland. Han tyckte mycket om att läsa och började skriva tidigt.

En författare som fick honom att älska att läsa var skräckmästaren Stephen King. När han var runt tio år och läste hans böcker tyckte Mats de var så läskiga att han fick stresseksem, men han läste vidare ändå.

Genombrottet kom med "Cirkeln"

När han var 16 år skrev han sin första roman, men den blev inte utgiven som bok. År 2006, när han var 30 år kom hans första bok. Det var en bok för vuxna som hette "Jaktsäsong".

Hans stora genombrott som författare kom med ungdomsboken "Cirkeln" som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. "Cirkeln" kom ut 2011 och därefter "Eld" och "Nyckeln". De tre böckerna handlar om sex gymnasieflickor som upptäcker att de är häxor. Trots att de är så olika varandra måste de nu lära sig att samarbeta. Bokserien blev väldigt framgångsrik och blev också en film.

Den älskade varulven Frank

Mats har även skrivit böcker för yngre läsare. Boken "Monstret i natten" handlar om nioårige Frank som blir förvandlad till varulv. Det finns fler böcker om Frank och de har blivit älskade av många.

Han säger själv att han har lättare för att uttrycka sig i skrift än i tal. Han tycker att det är lika kul att skriva för barn och ungdomar, som för vuxna. Men han tycker att det är extra speciellt att skriva för barn och unga, eftersom böcker man läser då stannar kvar med en i resten av livet.

Mats är gift och bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, april 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2013, Mats officiella hemsida: www.matsstrandberg.se.

Visste du?

  • Mats första bok skrev han när han var fem år gammal. Den hette kort och gott "Mats".

  • Idén till böckerna om monstret Frank fick Mats när hans vänner skaffade en liten fluffig hund. Han började fundera kring vilken typ av varulv man skulle bli om man blev biten av en sådan hund, istället för av en varg.

  • Mats favoritgodis är saltlakrits.

Fler författare