Hoppa till innehållet

Sara Kadefors

Sara sitter utomhus utanför en trädstuga. Hon har ljust halvlångt hår och svart skinnjacka.
Foto: Ulrica Zwenger
  • Författare
Född:
1965 i Göteborg, Västergötland.
Genre:
Vänner, kärlek, familj, skolan.
Mest känd för:
"Sandor slash Ida" och bokserien om Billie.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Försök att skriva klart det du påbörjat. Det är bara den som skriver klart som kan få något utgivet. Sen handlar det mycket om att skriva mycket, skriva om och att våga ta emot kritik.

En av de första böckerna som Sara skrev blev en klassiker – ungdomsboken "Sandor slash Ida". Hon har skrivit många böcker sedan dess för både barn, unga och vuxna.

Sara växte upp i Landvetter utanför Göteborg. Hon gillade teater och drömde om att bli skådespelare, men tyckte också om att skriva när hon var barn.

Jobbade som programledare

Hon sökte till en skådespelarutbildning när hon blev äldre, men fick ingen plats på skolan. Då utbildade hon sig till journalist istället. Sedan jobbade hon både på radio och tv, bland annat som programledare.

År 2001 kom Saras första bok, barnboken "Långlördag i city". Den illustrerades av Stina Wirsén. Senare samma år kom ungdomsboken "Sandor slash Ida". Den handlar om två tonåringar som blir vänner via internet. Boken blev väldigt omtyckt och Sara vann Augustpriset för den. Den blev även film år 2005.

Den värdefulla fantasin

Sara har skrivit flera böcker för alla åldrar efter det. Hon har skrivit för de yngre barnen i boken "Sigrid är ett svin". Den kom 2004 och handlar om en liten tjej som inte gillar att tvätta sig. Hennes bokserie om Billie berättar om en tolvåring som bor i fosterfamilj ute på landet. År 2013 kom "Lex bok" som handlar om gymnasieeleven Lex som börjar blogga under ett annat namn.

Förutom att skriva för barn skriver Sara också böcker för vuxna. År 2011 skrev hon årets julkalender i radio och hon skriver även manus till film, teater och tv. Det roligaste med att skriva böcker tycker hon är att hon får använda sin fantasi. Hon tycker att fantasi är det värdefullaste hon har och hon tycker om att leva sig in i hur andra människor har det.

Text: Barnens bibliotek, juni 2022. 

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Om Sara fick ha en superhjältekraft skulle det vara att hon kunde läsa andras tankar. ”Tänk vad många spännande böcker man skulle kunna skriva om man visste mer om människor”, säger hon.

  • Bokomslaget till första boken om Billie har en tolvårig kille som heter Philip gjort. Han vann en omslagstävling som bokförlaget ordnade.

  • Sara bor i Stockholm, men hennes favoritplats är uppväxtstaden Göteborg. ”När jag kommer till Göteborg blir jag alldeles varm inuti. Jag blir lycklig av att gå omkring i den stora parken i stan, Slottsskogen”.

  • Saras favoritfärg är grön och hennes favoritdjur är får.

Fler författare