Hoppa till innehållet
Illustration med tre barn och en räv som står i kö för att rösta i brevlådan med texten Bokjuryn.

Bokjuryn

Bokjuryn fanns mellan 1997 - 2015 där flera tiotusentals barn röstade fram sina favoritböcker.

I Sverige startade Bokjuryn 1997. Barnens bibliotek och Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen (dåvarande Kultur i Väst) arbetade med Bokjuryn på uppdrag av Sveriges Kulturråd. Idén till Bokjuryn kommer från Nederländerna.

Alla barn och unga upp till 19 år fick rösta i Bokjuryn. Varje deltagare fick rösta på max fem favoriter bland alla barn- och ungdomsböcker som hade kommit ut under året.

Syftet med priset var att stimulera barns och ungdomars läsning och läslust och visa respekt för unga människors egna bokval.

Fint pris enligt författare

Några av de författare som har vunnit pris för bästa bok är Martin Widmark och Helena Willis, Petrus Dahlin, Kristina Ohlsson och Kerstin Lundberg Hahn.

Några författare som har vunnit har sagt att det är ett av Sveriges finaste priser eftersom det är barnen som väljer sin favoritbok, inte vuxna eller litteraturkritiker.

2015 blev sista året vi hade möjlighet att anordna Bokjuryn, där 35 500 barn var med och röstade. Vi tackar för allt engagemang som bibliotekarier och pedagoger lagt på att hjälpa barn till många läsupplevelser. Att lyfta barnens egen smak och att visa på en demokratisk process i praktiken har varit kärnan i Bokjuryn sedan den startade 1997.

Text: Barnens bibliotek, februari 2024.

Några av Bokjuryn-vinnarna