Hoppa till innehållet
Foto: Ann-Charlotte Rugfelt

Alla böcker på läslistan för lågstadiet

I december 2024 presenterade Skolverket och Kulturrådet läslistor för skolans olika stadier. Här presenterar vi lågstadie-böckerna för dig som vill få en bra överblick på böckerna och läsa mer om dem.

Läslistorna har tagits fram i syfte att vara ett stöd för förskollärare och lärare och totalt innehåller listorna över 250 förslag på allt från bilderböcker till romaner, noveller och poesi som kan användas i undervisningen i förskolan eller skolan.

De finns listor för låg-, mellan- och högstadiet samt förskolan och gymnasiet. Här listar vi alla böckerna som riktar sig till lågstadieelever, 6-9 år.

Kapitelböcker för 6-9 år

Här presenteras de kapitelböcker från läslistan, som både lämpar sig för högläsning eller för barnen att utforska på egen hand. Många av böckerna skildrar olika barns vardagsliv, både i Sverige och i andra länder, och belyser situationer som sällan får uppmärksamhet men som kan kännas igen av många.

Bilderböcker att läsa tillsammans

"En bild säger mer än tusen ord", brukar man säga. Trots att många av dessa bilderböcker räknas som böcker för barn yngre än 6 år innehåller de filosofiska tankar som kan erbjuda spännande samtal med barnen.

Ett tips är att läsa högt ur dom och fånga upp alla frågor som barnen ställer.

Fakta om läslistorna

Illustrerade bokryggar med texterna "Läslista för..." "lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet och förskolan.

I december 2024 presenterades läslistor som tagits fram av Skolverket och Kulturrådet i samråd med flera andra parter; Läsrådet, behörig skolpersonal och skolbibliotekarier samt olika experter med litterär och pedagogisk sakkunskap.

Totalt är 250 böcker utvalda och sorterade i olika listor för förskolan, lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.

Läslistorna ska vara ett stöd för skolpersonal som väljer skönlitteratur för sin undervisning och är frivilliga att använda.

Listorna kommer att utökas och revideras efter behov.

Text: Barnens bibliotek, januari 2025.

Källa: Kulturrådet och Skolverket.

Läs mer om några av författarna