Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vi pratar sport med Åsa Oxenmyr

 

Text: Barnens bibliotek, januari 2018. Uppdaterad oktober 2021.

Varför är det roligt med sport och att skriva med sport som tema?
– Många barn sysslar med någon sport, men jag upptäckte att det inte fanns så mycket skrivet om innebandy. För att väcka läslust gäller det att hitta något som intresserar läsaren. Ett intresse kan vara det som fångar läslusten. Så att det saknades böcker om innebandy tillsammans med sådant jag sett när jag tittat på mina barn som tränat och spelat matcher gjorde att jag började skriva. Det är så mycket som kan hända…

Hur intresserad är du själv av sport?
– Egentligen inte så mycket. Men jag har tittat på landskamper i ishockey och tycker att friidrott kan vara intressant ibland. När mina barn spelar innebandy tycker jag att det är kul att följa dem och deras lag. Äldsta sonen håller på ett lag i hockeyns SHL så mitt intresse för hockey har ökat. Det är alltid kul att se matcher på riktigt, både i innebandy och hockey.

Hur tror du det kommer sig att innebandy har blivit så otroligt populärt?
– Innebandy är en sport som är lätt att komma igång med och det krävs inte så mycket utrustning, så det är relativt billigt. Det är också en snabb sport, resultatet kan verkligen ändras i ett huj. Nu skrivs det mer och mer om innebandy i tidningar också så det hjälper nog också till.

– Något som kanske inte alla känner till är att innebandy är en svensk sport och att Sverige har flest VM-guld både på dam- och herrsidan!

Joel i dina böcker finns ju på riktigt: han är din son. Vad tycker han om att bli huvudperson i en bok? 
– Han tycker att det är kul. Från början kom inspirationen från min äldste son och hans lagkamrater, men eftersom även min andra son spelar blir det en blandning av dem båda och deras lagkamrater.

Hur viktigt är det för Joel att vinna – i böckerna och på riktigt?
– Både Joel i böckerna och Joel i verkligheten tycker givetvis att det är kul att vinna och även att en förlust ibland kan kännas som en seger om man vet att hela laget kämpat och gjort sitt bästa. Men visst känner de annars båda att det är trist att förlora, men det går fort över.

Finns det några andra barnböcker med sporttema som du tycker är bra och vill tipsa om?
– De senaste åren har det, förutom mina böcker, kommit en del böcker som mer eller mindre handlar om innebandy, Camilla Dahlsons serie som börjar med boken Innebandystjärnor och Tomas Hallings serie som börjar med boken Glad och lycklig? Knappast.

– Annars är det svårt att välja ut, det finns så många som är bra. Men jag tycker att det är kul att det kommit sportböcker som inte bara handlar om fotboll. Nu kan man läsa om handboll, BMX, kickboxning och tennis. Det är dessutom roligt att det är fler tjejer än tidigare som är huvudpersoner i sportböcker än tidigare, även om mina handlar om killar.

Om du fick backa lite och göra en idrottskarriär, vad hade du helst velat vinna OS i för sport?
– Vintersporter har jag knappt provat på, men om jag ändå skulle välja något fick det nog bli längdskidåkning. Om det varit sommar-OS hade det troligtvis fått bli någon löpargren eller längdhopp.

Foto på Åsa Oxenmyr. Fotograf Beatrice Engman.

Kortfakta

Namn: Åsa Oxenmyr

Född: I Svalöv

Gör: Författare, översättare, bibliotekarie.      

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Jag skulle vilja kunna bli osynlig om det räknas som en superhjältekraft.

Vill du läsa några av Åsas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Första träningen - Joel spelar innebandyBokomslag Utvisningen - del 2Bokomslag: I målet - del 3Bokomslag: InnebandyBokomslag: Kevins (h)järnvilja

Barn som står redo för att springa på en löpbana

Tema Sport

 

Här samlar vi allt som har med sport att göra! Du kan hitta roliga fakta, aktiviteter och boktips om din favoritsport - eller kanske bli inspirerad till att lära dig mer om en ny idrott?

Till Tema Sport

Malin Stehn. Fotograf Camilla Gewing Stålhage.

Malin Stehn

 

Malin skriver bland annat om hästar, musik och fotboll. Men kan hon rida och sparka fotboll?

Läs mer om Malin

-1